Please assign a menu to the primary menu location under menu

BlogHave & Terrasse

International Arbejd Nøgen i Haven Dag 2019

international-arbejd-noegen-i-haven-dag (1)

Den første lørdag i maj er det den officiel Arbejd Nøgen i Haven Dag (World Naked Gardening Day). I 2019 er det derfor lørdag den 4. maj, at vi alle opfordres til at tage en arbejdsdag i haven sådan som vi blev skabt!

Vi håber på godt vejr, og selvom vejrudsigten siger tørvejr og let solskin, så er de 13-14 grader som de forudsiger ikke de helt optimale betingelser entusiasterne i denne bevægelse.

Gå til dansk Facebook side for WNGD her

Hvorfor Arbejd Nøgen i Haven Dag?

Første gang man afholdte Arbejd Nøgen i Haven Dag var i 2005, da Mark Storey stiftede organisationen WNGD – World Naked Gardening Day. Mark Storey var redaktør på magasinet Nude & Natural, og var derfor nok en større nudisme entusiast end have entusiast.

Ikke desto mindre handler det hverken så meget om nøgenhed og havearbejde, som man ellers skulle tro.

Formålet er faktisk derimod først og fremmest at have det sjovt, samt sætte fokus på at kroppen er noget naturligt, og at vores samfund og kultur har brug for en mere naturlig afslappet holdning til kroppen.

Derfor handler nøgendagen slet ikke om at vise sin nøgenhed. Det handler ikke om at vise sin krop til andre. Det handler om at føle sig afslappet med den krop man nu engang har, at føle sig tilpas sådan som man ser ud, selvom man ikke er perfekt eller model.

10 ting man IKKE skal gøre på Arbejd Nøgen i Haven Dag

Nøgenhavedagen skal naturligvis være sjov, og så skal man selvfølgelig have lavet noget arbejde i haven. Men der er måske også noget havearbejde man IKKE bør gøre på Arbejd Nøgen i Haven Dag! Her er vores umiddelbare betænkeligheder:

1. Klippe hæk

Altså ‘havesaks’ – behøver vi sige mere? Bare lad være!

2. Gå for længe i solen

Der er nogle dele af kroppen, som ikke har set solskin i EVIGHEDER. Det bliver ikke kønt efter 6 timer i forårssolen. Husk i øvrigt solcreme under alle omstændigheder.

3. Plante roser

Eller bare ikke plante noget som helst der har torne. Det gælder også (eller især) kaktusser!

4. Ordne altankasser

Hvis man ikke bor i hus med egen have, men i lejlighed og det eneste have man har er altankasser, skal man nok IKKE deltage i World Naked Gardening Day bare fordi man har altankasser…

5. Arbejde nøgen alene

Nøgendagen handler om os som samfund og kultur, om at have det sjovt, og om at være afslappet omkring vores naturlige krop sammen. Når det er sagt, så handler det selvfølgelig også bare om, at det er rart engang imellem at føle sig fri. Alene eller sammen.

6. Post din nøgen havebilleder på Facebook

Vi plejer jo gerne at prale lidt med hvor aktive i haven vi er, eller vise et billede hvor vi sidder og nyder haven i det gode vejr. Denne dag – lad være. Facebook er ikke glad for nøgenbilleder. Din familie synes nok heller ikke det er det sjoveste. Og dine venner på facebook synes HELT SIKKERT ikke, at det er dét som er det fedeste at få billeder af. Ikke den dag!

Fortæl gerne alle du kender om dagen, og hvad du gør. Udbred budskabet. Men sørg i hvert fald bare for at der ikke er total nøgenhed på billederne til Facebook 😉

7. Fodre fuglene

Har man mange fugle i sin have, så sørg for at de er blevet godt fodret om morgenen og dagen forinden. Dette er IKKE dagen, hvor de skal føle sig sultne, når du går nøgen rundt, eller at fodre dem imens du går rundt, og de derfor er på udkig regnorme og andet mad at fange.

8. Ordne bede eller ukrudt foroverbøjet

Selvom Arbejd Nøgen i Haven Dag handler om at være afslappet i sin egen krop og figur, så kan man også godt blive FOR afslappet. Én ting er at DU er afslappet i din krop, men for andre er det bare stadig IKKE et kønt syn, hvis man hele tiden bukker sig og arbejder foroverbøjet for at samle ukrudt eller andet op.

Sæt dig på hug, brug redskaber, men skån os lige for alt for meget foroverbøjet havearbejde, okay?

9. Tage i kolonihavehuset

Hvis du er har et kolonihavehus, så er dette nok ikke dagen, hvor du skal ordne haven i det. I hvert fald ikke uden tøj på. De er jo ret åbne, og der er mange mennesker på et lille område. Nej, dette er nok nærmere dagen, hvor din egen have skal ordnes.

10. Have for meget sukkerholdigt med i haven

Hvorfor spørger du? Et ord: Hvepse…

Is, sodavand, saftevand, kager osv… Spis det indenfor. Hvepse er en meget vigtig del af økomiljøet i naturen, men altid trælse at have omkring sig. Men på World Naked Gardening Day er de 10 gange så trælse. Det er aldrig sjovt at blive stukket af hvepse, og en fordel denne dag er at der ikke er tøj, som de kan blive klemt – men der er også bare steder, som man VIRKELIG ikke har lyst til at blive stukket.

Se også: Gaver til haveelskere

10 fordele ved at arbejde nøgen i haven

Det åbenlyse er selvfølgelig, at man har det sjovt. Det er hele formålet med det. At man kan hvile i sig selv, nøgen som man er, og bare have det skønt og frit i det gode vejr. Men er der også andre fordele. Det kunne for eksempel være:

1. Undgå at svede meget ved hårdt havearbejde

Det tricky ved havearbejde i foråret er ofte, at det er koldt nok til at man tager godt med tøj på, men arbejdet er så tilpas hårdt, at man derfor kommer til at svede rigtigt meget. Så smider man noget tøj – og vupti, forkølelsen lurer lige om hjørnet.

Ved at arbejde nøgen i haven undgå man at komme til at svede for meget. Kroppen er god til selv at regulere sig, og man kommer undgår den der konstante fugtighed, som når man har tøj på.

2. Masser af D vitamin

Sol på hele kroppen.. Udover at få en flottere kulør (husk virkelig masser af solcreme og undgå hudkræft!) så er det bare et ordentligt vitamintilskud. Er du ikke kommet ordentligt ud af vinterdepressionen endnu, så har du her muligheden for at afslutte den en gang for alle.

Denne dag behøver du ikke D vitamin kosttilskuddet. Du skal bare smide tøjet og hoppe i haven og arbejde sammen med alle de andre.

3. Godt humør og masser af grin

Med mindre du har en meget åben have, og du gør en masse mennesker rasende, så er det en dag med masser af smil og grin og sjov. At være nøgen GØR bare noget ved humøret, og det er et garanteret boost til humøret denne nøgendag.

Sørg for for at I undgår de ovenstående 10 ting man IKKE skal gøre den dag for at være sikker på humøret holdes højt!

4. Øger dit selvværd og selvsikkerhed

Jeps. At føle sig mere afslappet nøgen som man er, føle sig mindre sårbar, det vil helt sikkert give dig et generelt løft til selvværdet og selvtilliden. Også når du HAR tøj på.

5. Ingen vasketøj den dag

Der er jo altid masser af husligt arbejde at tage sig hver dag, men lige netop på Arbejd Nøgen i Haven Dag er vasketøj ikke en af dem. Når man ikke har tøj på, så er der jo heller ikke meget vasketøj. Så simpelt er det jo.

Derudover har man heller ikke det sædvanlige slid på tøjet, så dét holder også længere.

6. Føl dig yngre

At føle sig fri på denne måde og glad for sig selv, giver den gode følelse af også at føle sig yngre. Måske er det frigjortheden, eller det at man bare gør noget sjovt og skønt… Men i hvert fald giver det i hvert fald ikke en følelse af at føle sig ældre, så noget godt gør det altså for sindet.

7. Ingen bikinilinjer

Selvom den første lørdag i maj det ikke helt er solbad tid endnu, så har nøgendagen her dog alligevel den fordel, at du får en god kropskulør uden de sædvanlige streger og linjer. Der er lang vej til sommerferien endnu, men en god start på den solbrune krop er heller ikke det værste der kan ske.

8. Større sammenhold og fællesskab

Uanset om du fejrer Arbejd Nøgen i Haven Dag med din ægtefælle/kæreste, om det er hele familien som sammen laver havearbejde, eller om det er med venner og bekendte. Så har det alle den fordel, at det skaber et større sammenhold og fællesskab. Når man laver noget sammen, når man laver noget sjovt sammen, og især som her når man er sammen på en måde hvor man jo “blotter” sig og er “sårbar”, så får man bare en stærkere relation sammen.

Så gør noget noget for dine relationer og deltag i nøgenhavedagen.

9. Føl dig fri

Du vil blive overrasket over den følelse, du kan mærke undervejs og bagefter. Udover rigtigt godt humør så vil du føle den fantastiske følelse af frihed. Det er mærkeligt og svært at forklare. Men du vil opleve det, og du vil mærke det som en fornemmelse, du måske ikke helt har mærket sådan rigtigt før.

Nøgen i sin have og være glad for det, giver virkelig en følelse af at føle sig fri. Advar bare venner og familie hvis du vil være helt sikker på at undgå uventede gæster.

10. Uventede gevinster…

Er det bare dig og din ægtefælle eller kæreste? Selvom det bare er almindeligt hårdt havearbejde, bare uden tøj på, og uden nøgenhed af erotisk eller seksuel karakter, så giver det alligevel efterfølgende uventede gevinster i parforholdet.

At bruge noget tid sammen nøgen gør os bare lidt gladere for hinanden, som vi tager med os videre om aftenen og andre dage. Selvom det ikke at være nøgen sammen på en erotisk måde, så giver det alligevel en intimitet i parforholdet som styrker lysten til hinanden. Måske er det dét at man er sårbare sammen, at man er frie sammen, at man har en tryghed i hinanden. Men nøgenhed i haven sammen har helt sikkert nogle uventede gevinster efterfølgende…

Er det lovligt?

Ja, MEN…

Man må selvfølgelig gerne være nøgen på sin egen grund. Og man må faktisk også som udgangspunkt være nøgen udenfor sin egen grund på offentlig grund. Men fælles for begge situationer er, at man ikke må udsætte andre for blufærdighedskrænkelse.

Det gælder altså uanset om du går nøgen rundt i din egen have, eller om du er nøgen i en skov eller andet sted. Straffelovens §232 om blufærdighedskrænkelse siger nemlig, at hvis andre kan føle sig krænket, så overtræder du loven med din nøgenhed. Det er lidt en gummiparagraf i den forstand, at det ikke er meget præcist, hvad der kan ligge grund til for at nogen berettiget kan føle sig krænket, men dog at handlingen har været tiltænkt at være krænkende. Læs mere om fortolkning her.

Er du nøgen i haven, og det er en ret lukket have, hvor man skal anstrenge sig for at se dig, så betragtes det i hovedtilfælde ikke som krænkende. Er haven tæt op af et trafikeret offentligt sted, og den er relativ åben, så er det mere i gråzonen, og man kan godt være i risikozonen for at opføre sig blufærdighedskrænkende.

Har nøgenheden en seksuel karakter, så vil man derimod hurtigt opfatte den som bluefærdighedskrænkende, hvis man har været i en situation, hvor der har været god sandsynlighed for, at andre ville støde på det.

Med lidt fornuft i hoved så kommer man altså langt. De fleste mennesker ved udmærket godt, hvornår man kan være nøgen i en god og sjov atmosfære, og hvornår det ville unødvendigt krænke andre mennesker.

Nøgenhavedagen skulle gerne være sjov og sætte fokus på en afslappet og naturlig tilgang til kroppen, så derfor må man gerne tænke sig lidt om.

Sjove videoer fra World Naked Gardening Day

I denne video fra en nyhedsstation i USA rapporterer de direkte fra en have med en ung mand, som fejrer International Arbejd Nøgen i Haven Dag

Gaveideer til haven

Ønskebasen er jo en gavebutik, og derfor synes vi jo, at for at fejre denne internationale dag, vil give nogle bud på forskellige gaver til haven. Vi har lidt forskellige sider med gaveideer, som du kan klikke dig ind på her for at få nogle forslag:

7 gaver til have og terrasse

Gaver til haveelskere

Gaver til Have & Terrasse

Sundhedsfordele ved nøgenhed

Det er ikke kun ved havearbejde, at der er fordele ved at være nøgen. Der er faktisk videnskabeligt gode grunde til at være mere nøgen. Både når man sover, og når man går på stranden eller i haven.

Der er mange artikler om emnet, men her kan du se en engelsk video, som handler om hvorfor det er sundt at være nøgen ifølge videnskaben:


Denne ældre herre synger en sang som musik til videoen, mens man ser ham gå rundt. Der er indsat sorte kasser visse steder, man den fantastiske selvironi rammer lige plet i ånden for Arbejd Nøgen i Haven Dag. Han synger:

Take off your pants – it’s time to get naked with your plants

Se den her:


Til musikken af Benny Hill bliver der slået græs græs i lyntempo og klippet hæk – uden tøj på. Pas nu dog på med de der haveredskaber, når du ikke har kluns på!

Den nøgne gartner har dog tydeligvis styr på det:

Links til videre læsning om WNGD

Den officielle side om World Naked Gardening Day: http://www.wngd.org/

Wikipedia om World Naked Gardening Day: https://en.wikipedia.org/wiki/World_Naked_Gardening_Day

Dansk Facebook side om Arbejd Nøgen i Haven Dag: Klik her

 

 

Leave a Comment