Please assign a menu to the primary menu location under menu

krus

Hvad er forskellen på en kop og et krus?

En kop er typisk mellem 180 og 250 ml, og et krus er typisk 200 ml og helt op til 1000 ml.
En kop har typisk en lille hank, hvor et krus har en stor hank man kan gribe med alle fingre.
En kop er typisk bred (lidt som en bowle) og ikke særlig høj. Et krus er typisk smal og højere end koppen (mere cylinder formet)
En kop kræver typisk en underkop, hvor et krus klarer sig selv.

Porcelæn, Fajance eller stentøj? 

Keramik er en samlet betegnelsen af alt der er lavet i ler.  Porcelæn er et traditionelt keramisk produkt brændt ved ca. 1450 grader. Porcelæn er brugt af kineserne siden år 900. Det kom til Europa i 1400 tallet, men den europæiske produktion kom ikke i gang før omkring år 1700. Den hvidest type af porcelæn er oftest kendt som ”Bone China”
Fajance kommer fra perserriget, og er oprindeligt opfundet som en billigere udgave af porcelæn. Ulempen ved fajance er at den er mere porøs, og derfor ikke holder til så meget som porcelænet.

Stentøj eller stoneware blev opfundet i Kina for mere end 4000 år siden. Som fajancen var et alternativ til porcelæn, var lertøjet en erstatning for bronzen. Stentøj er fremstillet af en helt bestemt type ler. Den brænders ved 1200-1300 grader.

Bemærk: Ønskebasen anbefaler altid at man varmer sine kopper af porcelæn eller stentøj op inden man hælder meget varm væske i den. Man kan risikere at koppen flækker på grund af den højde temperatur forskel.

VIGTIGT: Mange af vores krus og kopper er håndlavet, og derfor kan der forekomme variationer i størrelser og farve. Dette er ikke en fejl, men uundgåeligt når varen er håndlavet.

Kopper eller krus af støbejern

Støbejern benyttes oftest til te.

Hvad er det bedste materiale til min kaffekop eller tekop?

Der er lige så mange meninger som der er personer der drikker kaffe og te. Mange der drikker kaffe vælger gerne den klassiske kop eller krus af porcelæn. Det samme gælder for te drikkere, men her er der flere som vælger støbejern. Andre materiale valg for krus og kopper er plast, jern og glas.

Tekop

kaffekop tekopEn klassisk (europæisk) tekop har en typisk størrelse på 180 ml. Størrelsen på koppen passer perfekt hvis du benytter en standard tepose for tebrygning. Te posen har ca. 18 gram te, hvilket svarer til 1 gr. Te pr. 100 ml vand. Bruger du mere eller mindre te pr ml så gør du det forkert. Brygger du direkte i koppen vil en kop eller krus med hvid inderside oftest være at foretrække, da du derved kan se hvornår farven er korrekt.

Brygger du din te i en kande, er der mere at vælge imellem. Her kan der serveres i både tekop og tekrus (Cup or mug) Her er det op til dig selv at vælge. Koppen benyttes oftest når der serveres til gæster ved et bord, og te kruset når der skal hygges i sofaen.

De kinesiske tekopper er lave og små og ligner måske mere en lille bowle end en kop. De er meget små i sammenligning med de europæiske kopper og krus. Det er et af kendetegnene ved Gong Fu Cha der har fokus på ”kvalitet over kvantitet”. Gong Fu Cha kan oversættes til ”te brygning med stor ekspertise”

Kaffekop

Når vi taler kaffe er det lidt mere komplekst. Her kan være tale om langt flere udgaver af kaffekoppen afhængig af hvilken type kaffe man drikker. Eksempler er: Espresso, Caffe Latte, klassik, cappuccino mv.

Espresso: En klassisk espresso er 30ml. Espressokoppen er lille og af porcelæn. Koppen opvarmes ofte inden servering.

Cafe latte: Afhængig af hvilket land vi taler om, er det vi kender som en Caffe Latte en Espresso med mælk. Bestiller du en latte i Italien, får du typisk et glas varm mælk! I Spanien hedder det en Café con leche, Frankrig café au lait.
I de nordiske lande serveres en Caffe Latte typisk i glas, hvor der i andre lande serveres i store kopper. Den typiske serveringsstørrelse er på 240-270 ml

Cappuccino: Som i en Cafe Latte er størrelse på en normal servering omkring 240-270 ml. Cappuccino serveres typisk i kopper /cappuccino kop og i enkelte tilfælde i et cappuccino krus.

Klassisk sort kaffe: Den klassiske sorte kop kaffe drikkes i dag i næsten alle typer af kopper og krus. Det kan være i fine fajancekopper, plastikkrus, termokrus eller porcelænskopper. Størrelserne er lige så forskellige som de personer der drikke den. Det kan være fra 200 ml op til 500 ml, eller endda større.

Café Americano: Den lille espresso, fortyndet med vand. Denne serveres i espressokopper.

Café Latte Macchiato: Næsten som en Cafe Latte, men den har typisk et større indhold af mælk. Serveres i store kopper eller glas. Kopper eller glas bør forvarmes inden serveringen. Det gøres hurtigt ved at fylde dem med varmt vand fra hanen, og lade dem stå et øjeblik.

Irish Cofee:  Måske ikke en helt rigtig kaffe, men er mere en ”drink med kaffe” Den skal serveres i høje krus eller glas.

Cafe Lungo: En espresso med dobbelt så meget vand. Det giver 3m ml. kaffe og 60 ml. vand. Serveres i små klassiske kaffekopper.

Tekoppen

Når vi taler om tekopper, er der ikke så stor forskel som på kaffekopper eller krus.

Tekop: Den klassiske tekop eller krus er på omkring 100 ml. Det er som man mener den er drukket siden 2737 før vores tidsregning. Den findes i dag i flere udgaver i både porcelæn, stentøj og i støbejern.

Tekrus: De fleste danskere foretrækker at drikke te af et krus.

Chawan: Er den klassiske te skål. Den er i dag af mange forbundet til de japanske te traditioner, men den kommer oprindeligt fra Kina. Den benyttes både til at tilberede te, og til at drikke den fra, En Chawan er typisk lavet af stentøj da den efter god opvarmning, afgiver varmen ganske langsomt.

Hvad er den bedste kaffekop eller kaffekrus

Igen er der mange meninger, men vi har samlet nogle af de mest gængse når der drikkes klassisk sort kaffe.
Det bedste kaffekrus til sort kaffe er i vores uvidenskabelige test:

  1. Stort nok til at man ikke skal fylde det op så tit, men ikke så stort at kaffen bliver kold inden du får den drukket.
  2. Hanken er så stor at du let kan få 3 fingre igennem den.
  3. At du kan holde den i hanken, ligegyldigt hvor varm din kaffe er
  4. Lader dig tage en god stor slurk uden at du får kaffe på næsen
  5. Har en god og solid bund, så den ikke vælter på bordet
  6. Indeholder en pokkers god kaffe.

Hos Ønskebasen har vi et stort udvalg af kopper og krus til varme drikke. Du finder alt til din kaffe og din te (the). Er du til Espresso, Cafe Latte, cappuccino,  så har vi kopperne her. Og har lækre kopper fra mærker som Bloomingville, Cilio, og Plint.

Sådan vedligeholder du dine te og kaffe kopper og krus

krus kaffekrusTe: Det er garvesyren fra teen der efterlader rander i din kop eller krus. Det bedste du kan gøre er at skylle koppen eller kruset straks du er færdig med at nyde din kaffe eller te. Det næstbedste er at fylde koppen eller kruset med vand, indtil du kan komme til at vaske den op.

Er skaden sket, så kan randerne fjernes med en citron. Har du en citron der er presset i forvejen og blot skal smides ud, så vend vrangen ud på den og gnid din kop eller krus, så fjerner du randerne ganske let. Citronen kan sagtens benyttes et par gange.

Et andet tip er at benytte en tsk. natron sammen med kogende vand. Lad det stå i koppen en lille halv time. Pas på med det kogende vand i en fin porcelænskop. Temperaturforskellen kan få koppen eller kruset til at revne. Det sidste tip er at gnide dine kaffe og tekopper med salt og en grydesvamp. Benyt den bløde side af svampen og dine rander er væk på nul komme fem (med en lille smule knofedt!).

Leave a Comment