Please assign a menu to the primary menu location under menu

Blog

Hvorfor giver man gaver?

gavebutik

Når man skal forstå, hvorfor man giver gaver til hinanden, skal man måske starte med at spørge, hvad en gave egentligt er. Wikipedia definerer gaver som:

En gave er en genstand eller et pengebeløb, som gives væk uden at der skal gives en modydelse. Herved forstås en disposition, som medfører en formueforskydning fra giveren til modtageren, og at dette sker som et udslag af gavmildhed. I mange kulturer er det at give gaver en vigtig begivenhed, og det er giveren, der høster social prestige. I Danmark skal gaver efter aftalelovenaccepteres for at være gyldige. (Kilde)

Gaver har længe været et område for psykologoer, antropologer, økonomer og marketingfolk, som studie af menneskelig adfærd. De har fundet ud af at give gaver er en overraskende kompleks og vigtig del af menneskers interaktion med hinanden. En interaktion der hjælper med at definere relationer og styrke tilknytning til familie og venner. Derfor er det heller ikke overraskende, at psykologerne siger, at det ofte er giveren mere end modtageren, der får de psykologiske gevinster fra en gave.

Er det bedre ikke at give gaver?

Gavekort til hus og haveTil tid kan alle blive frustreret, når de skal handle gaver i byen og der er propfyldt med mennesker, eller frustreret over den stigende kommercialisering. Og man kan blive fristet til at undlade at give gaver det år, for så vigtig er Mors Dag eller Fars Dag jo heller ikke…

Selvom det selvfølgelig kan være helt fint at spare på udgifterne til gaver, så siger psykologer at det ikke er den bedste løsning helt at holde op med at give gaver til familie og venner. For derved mister man en vigtig forbindelse med dem, og et vigtigt element i at fastholde den gode relation.

Så på trods af at man nemt kan få lysten at springe over gaver et år, måske for at spare pengene, og det kan være nemt at komme på grunde til ikke at gøre det, så er der også mange gode grunde til at give gaver.

15 grunde til at man giver gaver

Kan du kun finde grunde til IKKE at give gaver, så får du her 15 grunde til at gøre det alligevel! Vi siger ikke, at alle disse grunde er GODE grunde, men det er i hvert fald grunde som nogen har mere eller mindre end andre 🙂

 1. Give modtageren noget han/hun har brug for
 2. For at vise taknemmelighed
 3. At vise giverens succes og gavmildhed
 4. At opnå social status
 5. Give folk en god start på noget – fx ved bryllup eller flytning
 6. Som et tegn på kærlighed
 7. For at fejre noget
 8. Som en del af en forhandling for at opnå noget
 9. For at sige tak
 10. For at ønske held og lykke med noget i personens liv
 11. Som en undskyldning
 12. For at markere en milepæl i modtagerens liv
 13. For at sige farvel
 14. Give personen opmærksomhed
 15. Gøre modtageren glad i en svær periode

Og selvfølgelig er det altid for at gøre modtageren glad, at man giver gaver.

Det er også tydeligt, når man ser på disse grunde, at den primære grund til at give gaverne, handler om selve det at GIVE dem – altså handlingen. Og ikke tingen i sig selv.

Har du andre grunde til at man giver gaver?

Mænd der giver gaver, har mere succes hos kvinder

Den sociale værdi af at give gaver har været anerkendt gennem menneskehedens historie. Og selvom det kan være forskelligt fra kultur til kultur, hvordan man fortolker det at give og modtage, så har det oftest været sådan, at prestige og den sociale status ikke har været bestemt af, hvor meget man har, men af hvem der har givet mest.

Nogle forskere mener endda, at evolutionen har favoriseret det at give gaver. Mænd der var de mest generøse, havde den største reproduktive succes hos kvinder! Det er også noget, man har kunne dokumentere hos mennesket nærmeste slægtninge, chimpanserne.

Så kære mænd:

Gaver, opvask og støvsugning… Så er du nået langt 😉

Så let er det at gøre nogen glad

Hvis man rigtigt vil se, hvorfor man bør give gaver, så kan man se her, hvor det er at gøre nogen glad. En overraskelse gør næsten ALTID nogen glad, og er gaven samtidigt fra en man kender, så gør den opmærksomhed og dét at han eller hun tænker på en, os ekstra ekstra glad.

Leave a Comment